środa, 30 listopada 2016

Karp nadziewany kaszą gryczaną i grzybami leśnymi

Ile porcji: 6
Czas przygotowania: 80min.
Poziom trudności: Dość łatwy




 Składniki:

  • 1 karp (ok. 1 i 1/2 kg) 
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki kaszy gryczanej
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 cebule
  • 3 jajka
  • 5 dag suszonych grzybów
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Rybą oczyścić, naciąć głęboko wzdłuż kręgosłupa. Przez powstały otwór usunąć wnętrzności i większe ości, na końcu usunąć kręgosłup, łamiąc go przy głowie i ogonie. Usunąć z głowy oczy i skrzela. Rybę jeszcze raz umyć i osuszyć. Z namoczonych uprzednio grzybów ugotować wywar. Grzyby oraz obraną cebulę posiekać i podsmażyć. Połączyć z ugotowaną na sypko kaszą, dodać jajka, sól i pieprz do smaku. Nadzienie dobrze wymieszać. Przez otwór w grzbiecie napełnić karpia farszem, zaszyć. Tak przygotowaną rybę obtoczyć w mące i smażyć z obu stron na margarynie z dodatkiem oleju. Usmażoną włożyć do gorącego piekarnika i piec 30 minut. Podzielić na porcje. Karpia podawać polanego masłem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...