piątek, 25 listopada 2016

Potrawka argentyńska z dyni

Ile porcji: 4
Czas przygotowania: 2 godz.
Poziom trudności: dość łatwy











Składniki:
  • 1 kg wołowiny na gulasz (pokrojonej w kostkę)
  • 1 duża posiekana cebula
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 2 duże pomidory pokrojone w kostkę
  • 1 duża drobno pokrojona zielona papryka
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka suszonych moreli
  • 3 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
  • 3 słodkie ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 szklanki bulionu wołowego
  • masło
  • 1 średnia dynia
  • 1/4 szklanki sherry
  • 1/2 puszki kukurydzy

Sposób przyrządzenia:

Mięso obsmaż na oleju razem z cebulą i czosnkiem. Dodaj pomidory, zieloną paprykę, łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, cukier, morele, oba rodzaje ziemniaków i bulion. Przykryj i duś godzinę.
W tym czasie obierz i oczyść dynię, miąższ pokrój na kawałki, podsmaż na maśle, oprósz solą i pieprzem. Dodaj do mięsa razem z sherry i kukurydzą. Wstaw do piekarnika, piecz godzinę w temp. 160°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...