poniedziałek, 19 grudnia 2016

Anyżówka


Czas przygotowania: 15 min
Poziom trudności: dość łatwy







Składniki:
  • 70 ml Anyżówki
  • 5 goździków
  • 1 cytryna
  • 1/2 laski cynamonu
  • 0,5 l wódki
  • 0,5 l spirytusu 
Sposób przygotowania:
  1. Cytrynę dokładnie umyć w gorącej wodzie, osuszyć. Obrać skórkę bez albedo pokroić na drobne kawałki i umieścić w słoju. Dodać cynamon i goździki, zalać anyżówką, wódką i spirytusem. Całość wymieszać.
  2. Naczynie dokładnie zamknąć i odstawić na miesiąc. Przez ten czas co kilka dni wstrząsnąć nalewkę. Po miesiącu przefiltrować, przelać do butelek i odstawić na 3 miesiące. Najlepsze walory smakowe nabiera po upływie 9 miesięcy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...