środa, 21 grudnia 2016

Babka drożdżowa z rodzynkami

Ile porcji: 1
Czas przygotowania: 90 min.
Poziom trudności: dość łatwy










Składniki:
  • 1 kg mąki
  • 30 dag cukru
  • 0,5 I stopionego masła
  • 15 żółtek
  • 0,5 l mleka
  • 8 dag drożdży
  • pół kieliszka rumu
  • 5 dag migdałów
  • 15 dag rodzynków
  • skórka pomarańczowa
  • pół laski wanilii lub 1 paczka cukru waniliowego
  • sól

Sposób przyrządzenia:

3/4 szklanki mąki zaparzyć 1/2 szklanki wrzącego mleka. Po ostudzeniu dodać drożdże, trochę mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem do białości i wymieszać z rozczynem. Dodać resztę mąki, szczyptę soli, masło i wyrobić ciasto dolewając mleko. Na końcu dodać rodzynki, pokrojone migdały i zapachy. Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Gdy wyrośnie - piec ok. 1 godziny w gorącym piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...