niedziela, 25 grudnia 2016

Babka podolska

Czas przygotowania: 3 godz.
Poziom trudności: dość łatwy











Składniki:
  • 1 kg mąki
  • 30 dag masła
  • 30 dag cukru 
  • 30 żółtek
  • 5 białek
  • 0,75 I mleka
  • 10 dag drożdży
  • sól
  • 2 dag gorzkich migdałów
  • pół laski wanilii
  • 10 dag rodzynków
  • pół łyżeczki szafranu
  • 1 kieliszek spirytusu

Sposób przyrządzenia:
Połowę mąki zaparzyć połową wrzącego mleka. Dodać trzecią część mleka (schłodzonego), wyrobić i zostawić do ostygnięcia. Drożdże rozpuścić w reszcie mleka i wlać do zaparzonego ciasta. Żółtka utrzeć z cukrem do białości w garnku zanurzonym w gorącej wodzie. Gdy rozczyn podrośnie, dodać żółtka, rozpuszczone masło, resztę mąki i szczyptę soli. Ciasto wyrabiać ok. 1 godziny. Pod koniec wsypać posiekane migdały, utłuczoną wanilię, rodzynki, wlać kieliszek spirytusu, w którym moczył się przez 2 dni szafran, i wmieszać pianę z 5 białek. Ciasto wkładać do form wysmarowanych masłem i wysypanych mąką. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec 1 godzinę w gorącym piekarniku. Wyjmować po ostygnięciu i lukrować białą polewą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...