środa, 28 grudnia 2016

Babka wiedeńska

Czas przygotowania: 2 godz.
Poziom trudności: trudny












Składniki:
  • 30 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 5 łyżek masła
  • 5 łyżek smalcu
  • 4 jaja
  • 2 dag drożdży
  • 2 łyżki mleka
  • sól
  • 5 dag rodzynków
  • 1 paczka cukru waniliowego

Sposób przyrządzenia:

Żółtka, cukier i pozostałe składniki utrzeć. Dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy, rodzynki, szczyptę soli i wmieszać pianę z 2 białek. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut. Do wysmarowanej tłuszczem formy włożyć ciasto i znów pozostawić w cieple na pół godziny. Po wyrośnięciu posmarować wierzch białkiem i piec w gorącym piekarniku ok. 1 godziny. Po upieczeniu posypać cukrem waniliowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...