niedziela, 25 grudnia 2016

Jak zrobić domowe cukierki?





Niektóre cukierki są bardzo łatwe do przyrządzenia w domu. Oczywiście wymagają poświęcenia im dużej ilości czasu, ale przynajmniej mamy pewność, że w środku nie ma żadnych sztucznych dodatków.


Tak jest na przykład z krówkami. Przepis na domowe krówki jest bardzo prosty. Trzeba wsypać do garnka dwie szklanki cukru i wlać jedną szklankę mleka. Następnie postawić garnek na gazie i gotować wszystko przez mniej więcej godzinę. Niestety musimy być przy tym obecni i obserwować cały czas co się dzieje w garnku. Jeżeli mleko zaczyna kipieć, musimy zmniejszyć gaz i co jakiś czas mieszać, żeby nasza mikstura się nie przypaliła. Podczas gotowania będziemy obserwować jak zmienia się kolor zawartości naszego garnka, cukierki są gotowe jak kolor będzie ciemnobrązowy. Należy wtedy zdjąć z garnek z gazu i przelać jego zawartość do miski, lub na płaską metalową tacę. Musimy jeszcze chwilę poczekać aż cukierki wystygną i możemy je pokruszyć nożem, a następnie zajadać się nimi ze smakiem.

Niestety tak zrobione cukierki nie będą pięknie wyglądać, ale ich smak na pewno nam to wynagrodzi. Jeżeli chcemy stworzyć coś co bardziej przypomina normalny cukierek możemy użyć do tego celu miodu. Wystarczy wziąć kilka małych foremek wielkości zakrętki do wody, wlać tam miód i poczekać kilka dni, aż stwardnieje.

Można też kombinować z karmelem, czyli mówiąc prościej cukrem podgrzewanym do momentu zmiany koloru. Jeżeli natomiast interesują nas bardziej profesjonalne cukierki, które będą wyglądały tak jak te ze sklepowych półek, to będziemy musieli poświęcić trochę więcej czasu na przygotowania. Przepisy można znaleźć w Internecie, ale głównie w języku angielskim. Będziemy też musieli poświęcić trochę czasu na znalezienie odpowiednich specjalistycznych składników lub ich zamienników dostępnych w naszym kraju.

Zaletą robienia własnych cukierków jest to, że możemy nadać im własne smaki wedle naszych upodobań. Nie jesteśmy ograniczeni do tego co oferują nam producenci cukierków. Możemy na przykład stworzyć cukierek, któremu smak nadawałby imbir lub bazylia. Czemu nie? Skoro we Włoszech furorę robią lody na przykład o smaku kraba, to może mniej standardowe smaki cukierków również okazałyby się sukcesem.
--
Autorem artykułu jest Papaj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...