niedziela, 11 grudnia 2016

Jak zrobić indyjską masalę

Tajemnica kuchni indyjskiej polega na odpowiednim przyprawianiu potraw. W tym celu przygotowuje się masalę, czyli mieszankę przypraw. Kucharz, który wie, jak łączyć przyprawy i zioła, sprawia, że codzienne pożywienie staje się za każdym razem nowym danem.
Przyprawy i zioła sprawiają, że posiłek jest nie tylko aromatyczny i smaczny, ale i łatwiej strawny. Większość przypraw ma właściwości lecznicze. Na przykład świeży imbir ma działanie tonizujące. Asafetida jest środkiem przeciwdrgawkowym, pieprz cayenne pobudza trawienie a kurkuma jest moczopędna i oczyszcza krew.



Jak zrobić masalę
Do tradycyjnej masali używa się przypraw zmielonych lub całych, a najczęściej ich kombinacji. 

Masala do przechowania

1. Pancz Masala
Pancz masala, mieszanka pięciu przypraw w postaci całych nasion, jest używana głównie do gotowania warzyw.
  • 2 łyżki kminku indyjskiego
  • 2 łyżki nasion czarnuszki lub czarnego kminku
  • 2 łyżki czarnej gorczycy
  • 2 łyżki anyżu lub kopru włoskiego
  • 1 łyżka nasion kozieradki
Wszystkie przyprawy dokładnie ze sobą wymieszać przesypać do hermetycznego pojemnika. Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Przed każdym użyciem potrząśnij pojemnikiem, by przyprawy dokładnie się przemieszały.


2. Garam masala - przepis I
Gram masala jest mieszanką zmielonych przypraw słodkich. Dodaje się ją do potraw pod koniec gotowania lub przed podaniem.
  • 4 łyżki kolendry
  • 2 łyżki kminku indyjskiego
  • 2 łyżeczki kardamonu
  • 2 łyżki ziaren czarnego pieprzu
  • 1 cały goździk
  • 2 pięciocentymetrowe laski cynamonu
Każdą z przypraw należy oddzielnie uprażyć na żeliwnej patelni, a następnie zmielić je razem w młynku do kawy. Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Przed każdym użyciem potrząśnij pojemnikiem, by przyprawy dokładnie się przemieszały.

3. Garam masala - przepis II
  • 2 łyżki kardamonu
  • 2 łyżki goździków
  • 2 pięciocentymetrowe laski cynamonu
  • 1/2 dobrze zmielonej gałki muszkatołowej
Kardamon, goździki i cynamon należy oddzielnie uprażyć na żeliwnej patelni, a następnie zmielić je razem w młynku do kawy. Następnie dodać dobrze zmielonej gałki muszkatołowej. Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Przed każdym użyciem potrząśnij pojemnikiem, by przyprawy dokładnie się przemieszały.


Masala do przygotowania z ghee bezpośrednio przed użyciem
Przed przystąpieniem do robienia masali zgromadź pod ręką wszystkie niezbędne przyprawy i przygotuj ghee lub dobrej jakości olej roślinny.
W rondelku rozgrzej tłuszcz. Powinien być bardzo gorący, lecz nie powinien się przypalać. Następnie należy wrzucać do niego przyprawy w kolejności według przepisu 1 lub 2. Kiedy wszystkie przyprawy są już zbrązowione, wlej masalę do potrawy, którą przygotowujesz.





    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...