piątek, 2 grudnia 2016

Karp w cieście

Ile porcji: 4
Czas przygotowania: 80 min.
Poziom trudności: Dość łatwy








Składniki:
  • 1 kg karpia
  • 2 cebule
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Oczyszczoną i sprawioną rybę umyć, osuszyć ściereczką i nadziać farszem przygotowanym z drobno pokrojonej i lekko przesmażonej na oleju cebuli, utłuczonych orzechów, mielonego pieprzu, soli i natki pietruszki. Następnie rybą zaszyć i posolić. Z mąki, szczypty soli i połowy szklanki zimnej wody zagnieść ciasto, rozwałkować, skropić olejem, ułożyć na nim karpia, zwinąć i uformować kształt ryby. Podkreślić na cieście zarys głowy, ogona, łusek i skrzeli. Posmarować z wierzchu olejem, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem brytfanny i piec w gorącym piekarniku 30 minut, uważając, by ciasto się nie przypaliło.

Innym sposobem na przygotowanie karpia w cieście jest obtaczanie kawałków ryby w cieście o konsystencji nieco gęściejszej niż ciasto naleśnikowe i smażenie bezpośrednio na patelni: Ciasto takie doskonale zastępuje tradycyjną panierkę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...