sobota, 3 grudnia 2016

Karp w panierce z piwa z czarnym sezamem w sosie grejpfrutowym

Danie autorstwa Idira Makoudiego - Danie wyróżnione przez jurorów MasterChef!

Ile porcji: 1
Czas przygotowania: 60 min.
Poziom trudności: Dość łatwy




 Składniki:
  • filet z karpia
  • 100 g bułki tartej
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • 1 jajko
  • 200 ml ciemnego piwa
  • sok z 1 czerwonego grapefruita
  • liście kolendry
  • papryczka chili średnio ostra
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 2 arkusze papieru ryżowego
  • kilka plastrów szynki Serrano
  • kiełki rzodkiewki
  • 1 cytryna
  • 100 g mąki

Wykonanie:

FILET:
  1. Filety  z karpia skropić cytryną, odstawić do lodówki na 20 minut.
  2. Wymieszać bułkę tartą z sezamem, odsączyć karpia, obtoczyć w mące i  jajku  wymieszanym z 50 ml piwa. Panierować rybę.
  3. Smażyć na oleju roślinnym z dwóch stron do uzyskania złocistego koloru.


SOS:

  1. Połowę cebuli pokrojonej w kostkę zeszklić na oliwie, dolać sok z grapefruita i  resztę piwa. Zredukować, dodać sól i pieprz do smaku, szczyptę chilli i ewentualnie szczyptę cukru, w przypadku gdy grapefruit jest mało słodki.
  2. Na koniec dodać posiekaną kolendrę i po chwili zdjąć z gazu - sos gotowy.

SAJGONKI:

  1. Na płaską patelnię wlać ok.  1 cm wody, doprowadzić ją do wrzenia, zmniejszyć gaz. W podgrzanej wodzie namoczyć papier ryżowy. Odłożyć na deskę, uważając żeby się nie skleił.
  2. Ułożyć na nim plaster Serrano, kiełki rzodkiewki i zwinąć, żeby uzyskać kształt sajgonki. Ułożyć na talerzu razem z rybą polaną sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...