niedziela, 4 grudnia 2016

Karp w sosie cebulowym

Ile porcji: 6
Czas przygotowania: 80 min.
Poziom trudności: Łatwy




 Składniki:
  • 2 kg karpia
  • 2 kg cebuli
  • 1 łyżka vegety
  • 1 czubata łyżeczka masła
  • cukier
  • sól, pieprz 

sposób przyrządzenia:

Karpia pokroić na dzwonka, natrzeć vegetą i odstawić w chłodne miejsce. Z głowy (bez oczu i skrzeli), kręgosłupa oraz płetw karpia ugotować dwie szklanki wywaru, następnie go przecedzić. Pokrojoną w plastry cebulą zalać wywarem i gotować na małym ogniu do miękkości. Następnie przetrzeć ją przez gęste sitko, przyprawić solą, pieprzem, cukrem i wymieszać z masłem. Włożyć dzwonka ryby do tak przyrządzonego wrzącego sosu, gotować na wolnym ogniu 40-45 minut. Gotową rybę wyjąć, ułożyć na głębokim półmisku, zalać sosem. Podawać, gdy wystygnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...