poniedziałek, 5 grudnia 2016

Karp w szarym sosie

Ile porcji: 4
Czas przygotowania: 80 min.
Poziom trudności: Łatwy




 Składniki: 

  • 1 kg karpia
  • sól
  • 1 duża cebula
  • 1 średni seler
  • 2 szklanki piwa
  • 2 szklanki wody
  • 1 cytryna
  • po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • 3 łyżeczki cukru
  • imbir
  • 1 plasterek piernika
  • po 5 dag rodzynków i migdałów
  • 1 łyżka powideł śliwkowych
  • masło 

Sposób przyrządzenia:

Karpia pokroić w dzwonka, posolić. Przyrządzić wywar: cebulę i seler obrać, zalać piwem z wodą, dodać kawałek sparzonej skórki cytryny, ziele angielskie, pieprz, cukier, sól i szczyptą imbiru. Gotować, aż seler będzie miękki. Wówczas włożyć do wywaru dzwonka ryby, wlać sok z cytryny i gotować na bardzo małym ogniu 20 minut. Rybę wyjąć na podgrzany półmisek i polać stopionym masłem. Przyrządzić szary sos: wywar (odparowany do 3/4 I) zmiksować, dodać pokruszony piernik. Rodzynki i migdały sparzyć, migdały obrać ze skórki i pokroić w paski. Rodzynki, migdały i powidła śliwkowe dodać do sosu, wymieszać, polać rybę i podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...