wtorek, 6 grudnia 2016

Karp wigilijny po śląsku

Ile porcji: 4
Czas przygotowania: 90 min.
Poziom trudności: Dość łatwy




 Składniki:

  • 1 karp pokrojony w dzwonki
  • 4 marchewki
  • 200 g selera
  • 200 g pora
  • 2 cebule
  • 500 ml piwa
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki startego piernika
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól do smaku

Sposób przyrządzenia:
  1. Dzwonki karpia skropić sokiem z cytryny i włożyć na godzinę do lodówki.
    Marchewkę, seler i por pokroić na małe kawałki, cebulę na ćwiartki. Pokrojone warzywa zalać 2 szklankami wrzątku, dodać sól do smaku, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek i gotować wszystko przez 5 minut.
  2. Wlać piwo i gotować dalej przez 20 minut. Wyjąć liść laurowy i ziele angielskie. Warzywa zmiksować i ponownie połączyć już bez przypraw z wywarem piwnym. Dodać starty piernik i gotować 5 przez 5 minut. Następnie dodać sok z cytryny, cukier oraz rodzynki, całość zagotować, włożyć rybę i dusić przez 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...