środa, 7 grudnia 2016

Karp z kminkiem

Ile porcji: 6
Czas przygotowania: 80 min.
Poziom trudności: Dość łatwy








Składniki:
  • 1 kg karpia
  • 3 dag słoniny
  • 5 dag masła
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 1 łyżeczka sproszkowanego kminku
  • 1/4 szklanki rosołu rybnego
  • natka pietruszki
  • kilka plasterków cytryny

Sposób przyrządzenia:

Rybę oczyścić, wypatroszyć, wypłukać, odciąć głową, ogon i płetwy, filetować, usuwając kręgosłup. Połówki karpia naciąć w kilku miejscach dość głęboko od strony skóry i posypać nacięte miejsca sproszkowanym kminkiem, a następnie obtoczyć w mące. W rondlu stopić pokrojoną w kostkę słoninę, dodać masło, włożyć przepołowione filety i piec około 40 minut w gorącym piekarniku, podlewając rosołem ugotowanym z głowy i płetw karpia. Upieczone kawałki karpia ułożyć na półmisku, posypać posiekaną natką pietruszki i przybrać plasterkami cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...