czwartek, 8 grudnia 2016

Karp z lekką salsą, papryką i grejpfrutowym dressingiem

Przepis Miłosza Wyrwicza - uczestnika programu MasterChef.

Ile porcji: 1
Czas przygotowania: 60 min.
Poziom trudności: Dość łatwy





Składniki:
  • filet z karpia ze skórą
  • pęczek kolendry
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chili
  • oliwa z oliwek
  • grejpfrut
  • ogórek wężowy
  • żółta papryka
  • cebula
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Sposób przyrządzenia:

MARYNATA:
  1. Pół pęczka posiekanej kolendry połączyć z roztartym ząbkiem czosnku, 1 łyżeczką posiekanej papryczki chili, 3 łyżkami oliwy z oliwek i sokiem  z 1/3 grapefruita.
  2. Filet z karpia marynować przez  ok. 40 minut.

LEKKA SALSA:
  1. Ogórka, odrobinę chili, żółtą paprykę, cebulę pokroić w drobną kostkę  (po 1 łyżce stołowej każdego składnika). Dodać szczyptę cukru i soli, kolendrę.

GRILLOWANA PAPRYKA:
  1. Paprykę pokrojoną w ćwiartki  grillować na mocno rozgrzanej patelni grillowej, tak lekko przypalić skórkę. Odstawić, lub zawinąć w torebkę i zdjąć skórkę. Paprykę pokroić  w długie paski, wrzucić na patelnię, posypać szczyptą cukru i karmelizować.
  2. Rozgrzać  patelnię teflonową z kroplą oliwy z oliwek i przez 30 sek. podsmażyć na niej filet ułożony skórą do dołu . Patelnię włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać przez 10 minut.

DRESSING GREJPFRUTOWY:
  1. Z grejpfruta wyciąć fileciki, a z pozostałej części wycisnąć sok. Fileciki pokroić w kostkę, dodać odrobinę oliwy z oliwek, szczyptę soli, szczyptę cukru i posiekaną kolendrę. Tak przygotowanym dressingiem polać rybę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...