poniedziałek, 19 grudnia 2016

Kefir wodny o smaku imbirowo-cytrynowym

Ile porcji: 4
Czas przygotowania:20 min
Poziom trudności: dość łatwy







Składniki:
  • 1/4 kubka cukru
  • 3 i 1/2 szklanki wody
  • kryształki kefiru wodnego (kryształki japońskie)
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 3 cm korzenia imbiru obranego i pokrojonego w paseczki
Sposób przyrządzenia:
W niewielkiej ilości wody rozpuścić cukier, dodać resztę wody, wystudzić. Dodaj kryształków japońskich i przykryj ściereczką naczynie i pozostaw na 2 dni.

Odcedzamy jogurt wodny od kryształków, dodać sok z cytryny i imbir i pozostawić na następne 2 dni do przefermentowania.

Przelać do butelek i do czasu spożycia przechowywać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...