piątek, 9 grudnia 2016

Kotleciki z karpia

Przepis na puszyste kotleciki z karpia jest autorstwa Pani  Kingi Paruzel - uczestniczki programu Master Chef.


Ile porcji: 1
Czas przygotowania: 60 min.
Poziom trudności: Dość łatwy



Składniki:
  • filet z karpia
  • 1 grejpfrut
  • 1 czosnek
  • 1 cytryna
  • czarny sezam
  • 1 jajko
  • mąka
  • kiełki rzodkiewki
  • pieprz, sól, cukier do smaku
  • kolendra
  • chili
  • olej

Sposób przyrządzenia:

FILET:
  1. Filet z karpia (bez skóry) poszatkować lub zmielić.
  2. Rybę połączyć z 1 łyżką soku z grejpfruta,  1 ząbkiem czosnku, skórką z cytryny, 1 ½ łyżeczki czarnego sezamu, jajkiem, mąką, odrobiną pieprzu i soli, chili - wszystko wymieszać.
  3. Kotleciki smażyć na rozgrzanej patelni, aż się zarumienią. W międzyczasie przygotować plastry grejpfruta o grubości 2 cm każdy.
  4. W piekarniku podgrzać grejpfruta w temp. 180 stopni C w opcji grill przez ok. 15 minut.

WINEGRET:
  1. Do oleju, dodać cytrynę, cukier, posiekaną kolendrę, sól, pieprz - wymieszać z kiełkami rzodkiewki.
  2. Na talerzu wyłożyć grejpfruta, na nim umiejscowić pulpeta, na około polać sosem winegret.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...