wtorek, 13 grudnia 2016

Schab z figami

Schab faszerowany figami to idealne świąteczne danie.

Ile porcji: 6
Czas przygotowania: 2 godz.
Poziom trudności: trudny



Składniki:
  • 15 dag suszonych fig
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 cebule dymki
  • 2 łyżki twarożku ziołowego
  • sól i pieprz
  • 1,25 kg schabu
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 kg małych ziemniaków
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 2 cebule
  • 20 dag pomidorów koktajlowych
  • 60 dag mrożonej zielonej fasolki
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki masła

Sposób przyrządzenia:
  1. Figi pokroić w kostkę. Jedną gałązkę rozmarynu i dymki posiekać. Wymieszać z twarogiem. Farsz przyprawić solą i pieprzem. W mięsie naciąć kieszeń, wypełnić farszem. Posypać solą i pieprzem. Przełożyć do piekarnika, pod ruszt wsunąć blachę. Mięso piec 1 i 1/2 godziny w temperaturze 175 stopni C. Włoszczyznę umyć, pokroić przełożyć na blachę. Dodać pozostały rozmaryn.
  2. Ziemniaki ugotować.Pieczeń podlać szklanką gorącej wody po 40 min. pieczenia. Po kolejnych 10 minutach podlać 100 ml wody i winem.
  3.  Cebule obrać, pokroić. Fasolkę gotować 5 minut w osolonym wrzątku, odcedzić. Pieczeń wyjąć, wywar przecedzić, zagotować. Dodać śmietaną i koncentrat pomidorowy. Sos zagęścić mąką, zagotować i przyprawić. Ziemniaki zrumienić na oleju. Cebulę, fasolkę i pomidory podsmażyć na maśle. Przełożyć z pieczenią i ziemniakami na półmisek, polać sosem, udekorować figami i rozmarynem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...