sobota, 10 grudnia 2016

Śledź korzenny w cebuli

Podany z ziemniakami może zastąpić główne danie.

Ile porcji: 6
Czas przygotowania: 60 min.
Poziom trudności: Dość łatwy


 Składniki:
  • 3 solone śledzie
  • 1/2 szklanki octu (6%)
  • 2 czerwone cebule
  • 1 marchewka
  • 1 mały listek laurowy
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • cukier do smaku
  • rozmaryn lub natka do przybrani

Sposób przyrządzenia:
  1. Śledzie wymoczyć, oczyścić, odfiletować i ułożyć w słoiku.
  2. Zagotować pół szklanki wody z pokrojoną w plasterki marchewką, krążkami jednej cebuli, zielem angielskim i pieprzem. Do smaku przyprawić cukrem, dodać ocet. Gotową zalewę ostudzić
  3. Polać śledzie, słoik przykryć i odstawić na kilka dni w chłodne i ciemne miejsce.
  4. Przed podaniem wyjąć ze słoika, ułożyć na talerzyku, posypać marynowana cebulą, drugą cebulę posiekać i również posypać śledzie. Podawać z żytnim pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...