niedziela, 11 grudnia 2016

Smażony karp ze śliwkami

Tradycyjny karp ze śliwkami podawać można z białym pieczywem lub gotowanymi ziemniakami.

Ile porcji: 4
Czas przygotowania: 60 min.
Poziom trudności: Dość łatwy



Składniki:
  • 1 kg karpia
  • 20 dag mrożonych śliwek
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka mąki
  • cynamon, goździki, imbir w proszku
  • sok z cytryny
  • cukier, sól

Sposób przyrządzenia:
  1. Karpia pokroić na dzwonki, posolić i odstawić na pół godziny w chłodne miejsce.
  2. Rozmrożone śliwki opłukać, wydrylować, zmiksować razem z winem, szczyptą cynamony, mielonych goździków i imbiru. Dodać sok z cytryny, przyprawić do smaku solą i cukrem
  3. Dzwonki ryby obtoczyć w mące, zarumienić z każdej strony nas rozgrzanej oliwie. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać sosem śliwkowym i zapiec w rozgrzanym piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...