środa, 14 grudnia 2016

Szatobriand

Jak zrobić szatobriand? Oto przepis na chateaubriand.

Ile porcji: 2
Czas przygotowania: 70 min
Poziom trudności: Dość łatwy








Składniki:
  • 400 g polędwicy środkowej
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 20 g masła
  • sól i pieprz

Sposób przyrządzenia:
Opłukaną i wysuszoną polędwicę  nasmarować oliwą i odstawić na godzinę do chłodnego miejsca. Po godzinie rozgrzać olej na patelni, obsmażyć mięso z obydwu stron na dużym ogniu, następnie zmniejszyć ogień i smażyć ok. 7-8 minut z każdej strony. Zdjąć z ognia, posolić i oprószyć pieprzem, odstawić na 4 minuty, w tym czasie 2-3 razy mięso obrócić. Po 4 minutach przeciąć skośnie na 2 części. Na stekach ułożyć wiórki zimnego masła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...