czwartek, 15 grudnia 2016

Uszka w sosie z kurkami

Bardzo prosta potrawa, którą można podać na Wigilię. Zamiast uszek z grzybami można użyć uszek z grzybami i kapustą lub z serem i ziemniakami.

Ile porcji: 4
Czas przygotowania: 20min.
Poziom trudności: Łatwy


Składniki:
  • 25 dag gotowych uszek z grzybami
  • sól, pieprz
  • 1 słoik (370 ml) kurek
  • 20 dag pieczarek
  • 1-2 łyżki oleju
  • 100 ml śmietany kremówki
  • pół pęczka szczypiorku
  • 1 torebka sosu grzybowego
  • natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
  1. Uszka ugotować w osolonej wodzie. Kurki odsączyć, pieczarki pokroić na ćwiartki.
  2. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć przez 3-4 minuty pieczarki, następnie wrzucić kurki i smażyć przez 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem, wlać 200 ml wody oraz śmietany.
  3. Wsypać sos grzybowy, mieszając zagotować. Pozostawić 5 minut na małym ogniu. Całość przyprawić solą i pieprzem.
  4. Uszka polać sosem i posypać szczypiorkiem i udekorować natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...