czwartek, 15 grudnia 2016

Zasmażana kapusta z grzybami

Tradycyjna kapusta na wigilijny stół. Idealnie smakuje z dodatkiem przetartego grochu.

Ile porcji: 4
Czas przygotowania: 50min.
Poziom trudności: Łatwy


 
 Składniki:
  • cebula
  • 3 dag suszonych borowików
  • 4 łyżki masła
  • 80 dag kiszonej kapust
  • 2 listki laurowe
  • łyżka jagód jałowca
  • sól, pieprz, cukier
  • 1 łyżka mąki
Sposób przyrządzenia:
  1. Grzyby namoczyć w 100 ml ciepłej wody. Cebulę drobno posiekać i zeszklić w dużym rondlu na 2 łyżkach masła. Wrzucić odciśniętą kiszoną kapustę, wlać pół szklanki wody, dodać listek laurowy i jagody jałowca. Całość dusić około 20 minut.
  2. Następnie dodać grzyby z wodą i dusić kolejne 20 minut.Przyprawić pieprzem, solą i cukrem.
     
  3. Pozostałe masło zagnieść z mąką, dodać do kapusty i pozostawić na ogniu około 5 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...