czwartek, 15 grudnia 2016

Żeberka w Coca-Coli

Oryginalny przepis na żeberka w Coca-Coli i sosie Barbecue. Nie idź na łatwiznę. Szybko niczego dobrego nie ugotujesz ;)

Ile porcji: 4
Czas przygotowania: 90 min
Poziom trudności: Dość łatwy


 

Składniki:
  • 2 płaty żeberek wołowych lub wieprzowych
  • 1 l Coca-Coli
  • 1 butelka ulubionego sosu barbecu

Sposób przyrządzenia:
  1. Żeberka włóż do głębokiej misy i zalej je 0,5 l Coca-Coli. Miskę z żeberkami włóż do lodówki i zostaw na całą noc.
  2. Rozgrzej grill na średnia temperaturę. Przełóż żeberka z miski na brytfankę i zalej 0,5 l świeżej Coca-Coli.
  3.  Nagrzej piekarnik do 160°C
  4. Gdy już grill jest rozgrzany wyjmij żeberka z Coca-coli i ułóż je na grillu, rozpocznij smażenie. Żeberka należy dość często zdejmować z grilla i wkładać do brytfanki z Coca-Colą aby podczas grillowania na mięsie utworzy się słodka glazura.
  5. Po 35 minutach grillowana zdejmij żeberka z grilla.
  6. Wylej Coca-Colę z brytfanny i wlej do niej swój ulubiony sos barbecue. Żeberka poprzecinaj na mniejsze części i włóż do brytfanny z sosem.
  7. Zapiekaj w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę lub do momentu, gdy mięso zacznie odchodzić od kości.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...