piątek, 16 grudnia 2016

Zrazy cielęce

Ile porcji: 4
Czas przygotowania: 80 min
Poziom trudności: łatwy





Składniki:
  • 1 kg cielęciny z udźca
  • 15 dag klarowanego masła
  • szklanka bułki tartej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka siekanego koperku
  • pęczek posiekany natki pietruszki
  • 100 ml bulionu
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
  1. Mięso przekroić na plastry i rozbić.
  2. Bułkę tartą przyrumienić, dodać połowę masła, wlać mleko, wymieszać. Zdjąć z ognia, wlać do bułki z masłem rozkłócone jajko i dokładnie wymieszać. Przyprawić majerankiem, koperkiem, pietruszką, pieprzem i solą.
  3. Powstałym w ten sposób farszem smarować plastry mięsa, zwinąć i obwiązać nicią. Obsmażyć na maśle, przełożyć do rondla, podlać bulionem i dusić pod przykryciem do miękkości przez 30-40 minut. 5 min. przed zdjęciem z ognia doprawić śmietaną.

Podawać z kopytkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...