sobota, 17 grudnia 2016

Zrazy zawijane wołowe z kaszą gryczaną

Zrazy wołowe z kasza gryczaną to jeden z lepszych polskich specjałów.

Ile porcji: 4
Czas przygotowania: 90 min
Poziom trudności: trudny






Składniki:
  • 60 g rostbefu
  • 5 plasterków wędzonego boczku
  • 2 średnie cebule
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 kromka żytniego chleba
  • kilka suszonych grzybów
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:
  1. Grzyby namoczyć i ugotować w niewielkiej ilości wody. Mięso podzielić na 5 plastrów, delikatnie rozbić i posolić.
  2. Cebulę pokroić w ósemki. Ogórki pokroić wzdłuż na 5 części, kromkę pokroić na 5 pasków.Ugotowane grzyby drobno posiekać, następnie cebulę, grzyby i chleb obsmażyć na rozgrzanym oleju. Plastry mięsa posmarować masą z grzybów, cebuli i chleba, na każdym ułożyć plasterek boczku, dwa kawałki ogórka. Zawinąć w ścisły rulon uważając by farsz nie wypłynął. Zrazy obwiązać nicią i obtoczyć w mące. Obsmażyć na maśle, zalać gorącym wywarem z grzybów i doprawić solą i pieprzem. Dusić w garnku o grubym dnie przez 40 minut.

Podawać z kaszą gryczaną i burakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...