sobota, 14 stycznia 2017

Babeczki ponczowe

Czas przygotowania: 60 min.
Poziom trudności: Dość łatwy








Składniki:
  • 1/2 kg mąki
  • 15 dag cukru
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 4 jaja
  • 1/2 I mleka
  • 2 dag drożdży
  • 1 dag soli

Składniki syropu :
  • 10 dag cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1 kieliszek rumu
Sposób przyrządzenia:
Zarobić ciasto drożdżowe i wypełnić nim foremki (do około 3/4 wysokości). Gdy wyrośnie, piec 20-40 minut. Ciepłe babeczki wyjąć na głęboki półmisek i polewać kilka razy syropem ugotowanym z powyższych składników, aż spulchnieją.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...