niedziela, 15 stycznia 2017

Babeczki śmietankowe

Czas przygotowania: 90 min.
Poziom trudności: Dość łatwy









Składniki:
  • 30 dag mąki
  • 10 dag cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 1 żółtko

Składniki kremu :
  • 1/2 I mleka
  • 1 jajo
  • 2 żółtka
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 15 dag maki
  • 10 dag masła
Sposób przyrządzenia:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i pozostawić przykryte na 30 minut. Rozwałkować na grubość 2 cm i wylepić nim foremki. W tym celu ustawić małe foremki do babeczek jedna koło drugiej. Rozwałkowane ciasto nawinąć na wałek i przenieść na foremki. Przycisnąć ciasto ręką, odciąć skrawki i ugnieść ręką w foremkach, by dobrze przylegało do ścianek. Skrawki i pozostałe ciasto rozwałkować i wylepić dalszą porcję foremek. Babeczki napełnić kremem śmietankowym, przykryć cienką warstwą ciasta i piec 20-30 minut w gorącym piekarniku.

 Przygotowanie kremu. Do mleka wbić żółtka i jajo, dodać mąkę, cukier i cukier waniliowy i zagotować mieszając, tak aby masa nie przypaliła się. Gdy zgęstnieje, zdjąć z ognia, przestudzić, dodać masło i wymieszać. Po ostudzeniu napełnić kremem babeczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...