wtorek, 17 stycznia 2017

Bezy z kremem

Czas przygotowania: 3 godz.
Poziom trudności: łatwy









Składniki:
  •  8 białek
  • 40 dag cukru

Składniki kremu :
  • 8 żółtek
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • paczka cukru waniliowego

Sposób przyrządzenia:
Ubić białka na sztywną pianę (nie używać do tego aluminiowych naczyń), wsypać cukier i nadal ubijać, aż masa będzie gładka. Zrobić z papieru pergaminowego kornet, włożyć do niego ubitą Masę. Uciętym rogiem kornetu wyciskać okrągłe ciasteczka w kształcie kapelusza grzyba na tortownicę lub blachę wyłożoną pergaminem i wysypanym cukrem pudrem. Suszyć w niezbyt gorącym piecu 2 do 3 godzin. Po wysuszeniu zdjąć z pergaminu i łączyć po 2 sztuki, przekładając kremem.

 Przyrządzanie kremu. Żółtka z cukrem włożyć do rondelka, wstawić w drugi rondelek z gotującą wodą i mieszać, aż się masa zaparzy. Następnie wyjąć rondelek na podstawkę i mieszać do ostudzenia. Masło utrzeć do białości, wmieszać cukier waniliowy i połączyć z masą wciąż wymieszanie. Przekładać kremem ciastka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...