piątek, 20 stycznia 2017

Ciasteczka kokosowe

Czas przygotowania: 60 min.
Poziom trudności: łatwy






Składniki:
20 dag wiórków kokosowych
1 1/2 tabliczki czekolady mlecznej
15 dag mąki pszennej
12 dag masła
10 dag cukru
1 średnia cytryna
1 jajko
5 dag mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Sposób przyrządzenia:

  1. Cytrynę sparzyć, dokładnie osuszyć, po czym zetrzeć z owocu skórkę na tarce o drobnych oczkach.
  2. Tłuszcz przełożyć do miski (zostawić trochę do wysmarowania blachy), utrzeć z cukrem na jednolitą, puszystą masę. Wbić jajko i wsypać skórkę cytrynową. Mąkę pszenną prze¬siać z ziemniaczaną, wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie dodać do masy. Wsypać wiórki kokosowe (jedną łyżkę odłożyć do dekoracji). Drewnianą łyżką starannie wymieszać wszystkie składniki ciasta.
  3. Blachę wyłożyć papierem pergaminowym, nasmarować niewielką ilością tłuszczu (masła lub margaryny). Formować małe ciasteczka i ostrożnie przekładać je na blachę. Następnie wstawić je do dobrze nagrzanego piekarnika, piec 15-17 minut w temperaturze 200°C.
  4. Czekoladę mleczną połamać na niewielkie kawałki, przełożyć do małego rondelka i stopić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić i wlać do woreczka foliowego.
  5. Z woreczka odciąć mały rożek, udekorować jeszcze ciepłe ciasteczka cieniutkimi czekoladowymi paskami (można również posmarować je specjalnym kuchennym pędzelkiem tak, aby do połowy były pokryte czekoladą).
  6. Gotowe ciasteczka posypać resztą wiórków kokosowych (należy to zrobić, zanim polewa czekoladowa zastygnie).
Rada:
Ciasteczka możemy formować za pomocą dwóch małych łyżeczek. Wystarczy nabrać jedną odpowiednią ilość kokosowego ciasta, a drugą zsunąć je na wyło¬żoną natłuszczonym pergaminem blachę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...