sobota, 28 stycznia 2017

Deser z białą czekoladą

Przepis na prosty torcik z białą czekoladą. Zamiast torcika można zrobić wersję w postaci małych babeczek.

Ile porcji: 6
Czas przygotowania: 30 min.
Poziom trudności: Dość łatwy





Składniki:
  • 20 dag białej czekolady
  • 2 żółtka
  • cytryna
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny 
Sposób przyrządzenia:
Żółtka ubić na parze z otartą skórką z cytryny i 2 łyżkami soku. Masło rozpuścić z czekoladą. Żelatynę namoczyć  w 3 łyżkach wody, podgrzać, aby się rozpuściła. Czekoladę rozpuścić i połączyć z masą żółtkową. Śmietanę ubić  z cukrem, połączyć z kremem i żelatyną. Przełożyć do małej tortownicy lub małych foremek i wstawić do lodówki by stężało.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...