wtorek, 31 stycznia 2017

Flan z gruszkami

Flan to nic innego jak rodzaj budyniu pieczonego w piecu w wodnej kąpieli. Ciasto można dość szybko przygotować ze świeżych gruszek, wystarczy tylko gotować je w syropie przez 10 minut.

 Czas przygotowania: 90 min.
Poziom trudności: łatwy



 Składniki:
  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 175 g cukru pudru
  • 460 g gruszek w syropie
  • 250 ml mleka
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki miodu

Sposób przyrządzenia:
  1. Masło i mąkę siekamy ze sobą dodajemy 50 g cukru pudru, palcami rozcieramy ciasto, zagniatamy i wałkujemy. Przenosimy ciasto na formę do tarty, nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy w temperaturze 200 st. C przez 10 minut.
  2. W małym garnku zagotuj mleko z cukrem waniliowym.  Garnek z mlekiem przełóż do większego garnka z gotującą się wodą.  Resztę cukru pudru ucieramy z żółtkami , dodajemy mąkę ziemniaczaną, cały czas mieszając i ubijając wlewamy do mleka. Gdy krem gęstnieje , zdejmujemy go z ognia i nadal ubijamy przez ok. 3 minuty. Gruszki z syropu kroimy na plasterki. Następnie rozpuszczamy na patelni miód. Na wypieczone ciasto wlewamy połowę kremu, na gór układamy gruszki, zalewamy je pozostałą ilością kremu i polewamy miodem. Całość pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 st. C.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...