wtorek, 3 stycznia 2017

Jabłka z żurawiną w cieście

Czas przygotowania: 90 min
Poziom trudności: Dość łatwy










Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie serka waniliowego
  • 7-8 szt. średnich jabłek
  • żurawina - wedle uznania
  • cukier i cynamon do smaku
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 1½ łyżki śmietany

Sposób przyrządzenia:
Ciasto:
  1. Wszystkie składniki łączymy (tj. mąkę, masło, proszek do pieczenia, serek). Gotowe ciasto dzielimy na 2 równe części. Jedną część rozwałkowujemy i układamy na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Obrane jabłka dzielimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne. Posypujemy jabłka cukrem i cynamonem (wg uznania) wykładamy na ciasto i posypujemy żurawiną
  3. Następnie rozwałkowujemy drugą część ciasta i przykrywamy nią jabłka.
  4. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180°C.
Lukier: Łączymy cukier puder ze śmietaną. Lukier wylewamy na upieczone, gorące ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...