niedziela, 22 stycznia 2017

Jak zrobić chleb żytni na zakwasie

Upiec swój pierwszy chleb. Niema nic lepszego niż pajda świeżego swojskiego chleba z masłem domowej roboty.


Jak zrobić dobry zakwas?
Dobry zakwas to klucz do sukcesu, by upiec dobry razowy chleb.
  1.  Do tego celu będziesz potrzebować 70 dag mąki żytniej razowej. Mąkę zalej wrzącą wodą  i pozostaw w cieple na 48 godzin.
  2. Gdy zakwas zaczyna fermentować i rosnąć, zalej go zimną wodą i odstaw. Sklarowanego używaj jako barszczu, lub jak w tym przypadku do chleba.  Pamiętaj by czerpać płyn z góry, by całość nie zmętniała.
  3. Na 1 szklankę mąki użyj ok. pół szklanki zakwasu, wyrób ciasto i zostaw w cieple na 24 godziny, aż rozczyn wyrośnie i sfermentuje. 


 Pieczemy chleb...
Na 1 bochenek będzie potrzeba od 70 dag do 1 kg mąki, w zależności od tego jak duży chleb chcesz upiec.

  1.  Trzecią część mąki połącz z wyrośniętym rozczynem, dodaj trochę ciepłej wody i pozostaw na noc w ciepłym miejscu. Rano gdy rozczyn urośnie wsyp resztę mąki  i zagnieść bardzo gęste ciasto. Gdy i ono urośnie, uformuj zgrabny bochenek lub włóż ciasto do foremki, oprószonej mąką lub otrębami.
  2. Polej ciasto wrzącą wodą, by było gładkie i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200-250 st C. W przypadku, gdy mamy do czynienia z bochenkiem bez foremki ułóż go na blasze podsypanej otrębami lub mąką. Chleb piec  ok. 1 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...