niedziela, 15 stycznia 2017

Jak zrobić kwas buraczany

Dobry domowy kwas buraczany to podstawa by wykonać wspaniały czerwony barszcz.



Co będzie potrzebne do wykonania kwasu buraczanego?
  • Po pierwsze buraki. Przygotuj 1 kg dobrych twardych, nie omszałych buraków czerwonych. Obierz je i pokrój w plasterki lub w drobna kosteczkę. Jedną pietruszkę , marchewkę oraz kawałek selera pokrój w plasterki. Następnie wszystko zalej 3 litrami ciepłej przegotowanej wody. Najlepiej do tego celu używać kamiennych garnków.
  • Na górę dodajemy skórkę razowego chleba, łyżeczkę nasion kminku, posiekane w plasterki ząbki z jednej główki czosnku, 3 łyżki soli kamiennej i ciut cukru.
  • Garnek przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na tydzień. Po tygodniu należy zdjąć powstały kożuch a barszcz delikatnie przecedzić i przelać do sterylnych butelek. Szczelnie zamknięte można przechowywać w zimnym miejscu  nawet przez 3 miesiące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...