niedziela, 8 stycznia 2017

Jak zrobić zakwas na żurek

Dobra mąka pytlowa, kilka ząbków czosnku, kromka razowego chleba, sól i kilka dni w ciepłym miejscu to wystarczy by zrobić dobry zakwas na żurek.









Przepis na żur

Będziesz potrzebować
  • 20 g mąki pytlowej
  • 20 g mąki razowej
  • kromka razowego chleba
  • sól

Mąkę pytlową i razową wymieszaj ze sobą w kamiennym garnku, dolej ciepłej przegotowanej wody i wymieszaj aż uzyskasz dość rzadki zaczyn. Dodaj czosnek -  całe ząbki lub dla lepszego aromatu grube plasterki, kromkę chleba i sól. Wszystko dokładnie roztrzepać i pozostawić na 5 dni w ciepłym miejscu.

Tak przygotowany żur jest gotowy do użycia na żurek. Możesz pozostawić ok 1/2 szklanki na następne kiszenie. Wtedy skórka z chleba nie będzie już potrzebna.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...