wtorek, 24 stycznia 2017

Krem karmelowy

Przepis na krem karmelowy, który można podawać jako dodatek do owoców lub jako niezależny deser.

Ile porcji: 4
Czas przygotowania: 60 min.
Poziom trudności: łatwy



 
Składniki:
  • 1/2 l słodkiej śmietanki 12% lub 18%
  • 3 łyżki mleka
  • 15 dag cukru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki żelatyny

Sposób przyrządzenia:
  1. Żółtka utrzeć z 5 dag cukru w gorącej kąpieli wodnej. Wlać 200 ml zagotowanej śmietanki, ucierać, aż zgęstnieje.
  2. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, zmiksować z masą żółtkową.
  3. 5 dag cukru zrumienić, dodać 2 łyżki gorącej wody i śmietankę. Zagotować, wymieszać z masą żółtkową, przestudzić. Nałożyć do pojemniczków. Resztę cukru zrumienić, wlać 2 łyżki wody, gotować, aż zgęstnieje, cienkim strumieniem polać krem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...