poniedziałek, 30 stycznia 2017

Piankowe ciasto czekoladowe

Ile porcji: 6
Czas przygotowania: 60 min.
Poziom trudności: Dość łatwy







Składniki:
  • 1 i 1/4 szklanki płatków czekoladowych z ciemnej czekolady  (np. Hershey’s Special Dark)
  • 1 i 3/4 szklanki masła
  • 5 dużych jajek
  • 1 i 1/2 łyżki likieru malinowego
  • do przyozdobienia: kakao w proszku, bita śmietana, świeże maliny 
Sposób przyrządzenia:
  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni.
  2. Lekko nasmaruj masłem 6 kokilek i ułóż je w naczyniu żaroodpornym
    Rozpuść płatki czekoladowe z masłem w kąpieli wodnej (miska wody umieszczona nad garnkiem z gotującą się wodą). Mieszaj dokładnie po ściankach i dnie aby się nie przypaliło. Zdejmij z ognia, dodaj likier malinowy i wymieszaj z żółtkami.
  3. Ubij białka na pianę. Dodawaj stopniowo białka do czekolady delikatnie mieszając.
  4. Wypełnij kokilki masą truflową. Wlej wrzącą wodę na dno naczynia żaroodpornego na 1/2 wysokości kokilek. Piecz aż masa truflowa się nadyma i będzie sztywna (ok. 20-25 minut).
  5. Wyjmij z piekarnika i nałóż na wierzch gałkę lodów waniliowych. Spożywaj ciepłe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...