czwartek, 5 stycznia 2017

Puszyste ciasto ryżowo-jabłkowe

Czas przygotowania: 3 godz.
Poziom trudności: Dość łatwy







Składniki:
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 7,5 dag startych migdałów
  • 1/3 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • sól

Masa ryżowa:
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki ryżu 
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • szczypta soli

Masa jabłkowa:
  • 5 dag suszonych owoców
  • 50 dag jabłek
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 3 dag cukru pudru
  • 125 g konfitury z moreli
  • 2 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 dag prażonych płatków migdałowych
  •  
Sposób przyrządzenia:
  1. Mąkę wysypać na stolnicę, wbić na środek jajko, dodać migdały, cukier puder, odrobinę soli i kawałki masła. Zagnieść ciasto, zawinąć je w przezroczystą folię i pozostawić na 30 minut w lodówce.
  2.  Mleko zagotować z solą i cukrem waniliowym, następnie dodać ryż i przez 40 minut gotować na małym ogniu. Zdjąć z ognia i pozostawić w garnku, aż ostygnie. Suszone owoce drobno pokroić, dodać do ostudzonej masy ryżowej i wymieszać.
  3. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. W naczyniu zagotować wino z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jabłka i dusić 15 minut. Następnie odcedzić je na sicie.
  4. Tortownicę wysmarować masłem, rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę, po czym podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C około 20 minut.
  5. Konfiturę (100 g) rozsmarować na cieście, na wierzch ułożyć jabłka, a na owoce masę ryżową. Ponownie wstawić do nagrzanego piekarnika (200°C) i piec 25 minut.
  6. Pianę z białek ubić na sztywno dodając stopniowo cukier puder. Ciasto wyjąć z piekarnika, oddzielić od formy i usunąć obręcz tortownicy. Boki ciasta posmarować resztą konfitur i obsypać je migdałami. Na wierzchu rozprowadzić ubite białko i ponownie wstawić do piekarnika na około 10 minut. Wyjąć, gdy wierzch się zrumieni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...