piątek, 27 stycznia 2017

Szampańska mini galaretka cytrynowa z owocami mango

Ile porcji: 4
Czas przygotowania: 3 godz.
Poziom trudności: Dość łatwy











Składniki:
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 mała buteleczka szampana
  • 2 grube naleśniki lub cienkie wafle ryżowe 
  • 3 mango pokrojone w malutkie kosteczki
  • 150 ml śmietany kremówki
  • cytryna do przybrania

Sposób przyrządzenia:
  1. Przyrządzić galaretkę z połowy wody, druga połowę uzupełnić szampanem wlać na dno literatek ok 1-2 cm  i  odstawić do stężenia.
  2. Z naleśników lub wafli ryżowych wykrój kółka, idealnie pasujące do literatki. Po jednym kółku ułóż na galaretce, potem dodaj 2-3 cm kosteczek mango skropionych sokiem z cytrynu i przykryj drugim kółkiem z naleśnika lub wafla ryżowego
  3. Ubij śmietanę z cukrem. Następnie dodaj do niej pozostałe cząstki mango i wymieszaj ręcznie. Jeśli chcesz zachować puszystość śmietany, uważaj i nie dodawaj mango w dużych ilościach. Możesz do śmietany dodać cukru waniliowego do smaku.
  4. Wypełnij ostatnią warstwę w literatce i udekoruj  cząstkami cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...