sobota, 7 stycznia 2017

Tort cytrynowy

Czas przygotowania: 2 godz.
Poziom trudności: Dość łatwy











Składniki:
  • 25 dag cukru
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek mąki tortowej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 200 g marmolady cytrynowej
  • 1/2 szklanki soku z cytryn
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 opakowania zagęszczacza do śmietany
  • 5 dag płatków migdałowych
  • czerwone i zielone owoce kandyzowane (do dekoracji)
  • 2 cytryny (do dekoracji)

Sposób Przyrządzenia:
  1. Jajka utrzeć na pianę z 15 dag cukru oraz startą skórką cytrynową. Mąkę tortową połączyć z 8 dag mąki ziemniaczanej i proszkiem do pieczenia. Przesiać bezpośrednio do masy jajecznej i dokładnie wymieszać.
  2. Formę wieńcową o średnicy 24 cm natłuścić i wysypać bułką tartą. Ciasto przelać do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze okoto 200°C. Ciasto wyjąć z formy i ostudzić.
  3. Sok z cytryny zagotować z resztą cukru. Pozostałą mąkę ziemniaczaną rozprowadzić wodą, zagęścić sos i zagotować. Przelać do miski, wystudzić. Ubić 150 ml śmietany, po czym wymieszać z sosem.
  4. Ciasto przekroić na trzy warstwy. Dolną warstwę posmarować marmoladą, przykryć drugim krążkiem, posmarować kremem i przykryć ostatnią warstwą.
  5.  Resztę śmietany ubić z cukrem waniliowym i zagęszczaczem. Połowę śmietany przełożyć do szprycki z okrągłą końcówką. Pozostałą ubitą śmietaną posmarować cały tort.
  6. Płatki migdałów zrumienić na suchej patelni, posypać nimi brzeg tortu. Na powierzchni ciasta wycisnąć „wężyki" śmietany. Cytryny obrać (usunąć białą skórkę) i podzielić na cząstki. Tort udekorować cytryną i kandyzowanymi owocami. 
Rada:
Zagęszczony sos cytrynowy i ubita śmietana mają różną konsystencję. Należy połączyć je tak, aby powstał jednolity, gładki krem. Najlepiej zrobić to za pomocą miotełki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...