niedziela, 8 stycznia 2017

Tort czekoladowy

Czas przygotowania: 3 godz.
Poziom trudności: Dość łatwy








Składniki:

Ciasto:
  • 6 dag masła
  • 10 jaj
  • 25 dag cukru
  • 18 dag migdałów
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki tartej bułki

Masa:
  • 25 dag masła
  • 8 dag cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 10 biszkoptów
  • łyżeczka spirytusu

Polewa czekoladowa:
  • pół tabliczki czekolady
  • pół łyżki masła
  • 2 łyżki mleka 

Sposób przyrządzenia:
  1. Masło i żółtka utrzeć z cukrem do białości. Dodać zmielone, nie sparzone migdały, rozpuszczoną czekoladę, tartą bułkę i sztywną pianę z białek. Ciasto lekko wymieszać i upiec z niego dwa krążki (najlepiej w dwóch tortownicach jednocześnie). Masło utrzeć z cukrem, dodać kakao, utarte biszkopty i spirytus. Przełożyć krążki masą.
  2. Rozpuścić czekoladę z masłem, rozetrzeć łyżką, rozprowadzić mlekiem i zagotować, ciągle mieszając, aż  się utworzy gęsta, ciągnąca masa.
  3. Gorącą masą oblać tort, udekorować, Np. migdałami lub pokruszonymi biszkoptami, i schłodzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...