poniedziałek, 9 stycznia 2017

Tort orzechowy

Czas przygotowania: 3 godz.
Poziom trudności: Dość łatwy









Składniki:
  • 40 dag mąki
  • 2 jaja
  • 20 dag cukru
  • łyżeczka wody
  • 15 dag miodu

Masa: 
  • 20 dag zmielonych orzechów
  • 15 dag cukru pudru
  • szklanka śmietany
  • łyżka masła
  • cukier waniliowy

Polewa:
  • pół kostki masła lub margaryny
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki wody
Sposób przyrządzenia:
  1. Do przesianej mąki dodać wszystkie składniki i wyrobić ciasto.
  2. Następnie w wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy upiec z niego trzy krążki. Składniki masy włożyć do rondelka i zagotować mieszając. Odstawić z ognia i krótko ucierać. Gdy masa przestygnie, przełożyć nią upieczone poprzedniego dnia krążki tortu.
  3. Składniki polewy również włożyć do rondelka i gotować 5 min mieszając.
  4. Kiedy polewa przestygnie i zacznie gęstnieć, oblać nią tort i udekorować kawałkami orzechów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...