poniedziałek, 2 stycznia 2017

Tradycyjna strucla makowa

Czas przygotowania: 80 min
Poziom trudności: rudny











Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 20 dag masła
  • 2 dag drożdży
  • 4 żółtka, 1 jajko
  • masło, szczypta soli
  • polewa czekoladowa

MASA MAKOWA:
  • 1 szklanka maku
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu, bakalie 
Sposób wykonania:
  1. Drożdże wymieszać z cukrem, wlać letnie mleko. Dodać tyle mąki, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany, odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Następnie dodać do ciasta pozostałe składniki, na końcu roztopione masło. Ciasto wyrabiać tak długo aż będzie odchodzić od rąk. Odstawić ponownie do wyrośnięcia.
  2. Mak przepłukać zimną wodą, dwukrotnie zemleć. Dodać jajko, cukier, miód i bakalie. Całość wymieszać.
  3. Ciasto rozwałkować na prostokąt grubości 1 cm, rozsmarować na nim masę. Zwinąć, włożyć do wysmarowanej formy, odstawić na bok, bo trochę urosła. Piec strucle 90 minut nagrzanym do 180 st. C. piekarniku. Po upieczeniu posmarować polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...