niedziela, 26 lutego 2017

Blanszowanie warzyw

Blanszowanie to zabieg polegający na zanurzeniu na kilkadziesiąt sekund np. warzyw we wrzątku a następnie szybkim ostudzeniu w zimnej wodzie z dodatkiem lodu.
Blanszowanie wykonuje się na delikatnych owocach i warzywach (np. liściach szczawiu, brokułach). Nie obniża ono w nich zawartości witamin.
Blanszowanie przed zamrożeniem pozwala na zachowanie naturalnego koloru.



Jak blanszować warzywa (na przykładzie fasolki szparagowej)
  1. Blanszowaniu można poddać prawie wszystkie warzywa  i niektóre owoce. W tym przykładzie posłużymy się fasolką szparagową. Fasolkę dokładnie umyj i obetnij jej końce.
  2. Przygotuj duży garnek z osoloną wodą. Obok przygotuj naczynie z zimną wodą z lodem. Sól wydobędzie smak z warzyw. Jeśli nie preferujesz soli użyj czystej do blanszowania czystej wody.
  3. Umieść warzywa na sicie lub durszlaku i zanurz w gotującej się wodzie na ok 1 minuty.
  4. Wyjmij fasolkę z wrzątku i natychmiast umieść w zimnej wodzie z lodem.
  5. Trzymaj fasolkę w zimnej wodzie do całkowitego wystudzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...