czwartek, 16 lutego 2017

Bucht drożdżowy

Ile porcji: 10
Czas przygotowania: 90 min.
Poziom trudności: łatwy









Składniki:

Rozczyn:
  • 2 dag drożdży
  • 1/2 dag cukru
  • 1/2 szklanki mleka

Ciasto:
  • 2 żółtka
  • 1 jajo
  • 12 dag cukru
  • 50 dag mąki
  • ok. 3/4 szklanki mleka
  • sól
  • 10 dag masła
  • osączone konfitury lub ser na słodko z wanilią - opcjonalnie
  • jajo do smarowania
  • tłuszcz do smarowania formy
  • 2 dag masła do wyrabiania
Sposób wykonania:
  1. Małą brytfannę lub rondel (2 - litrowy) wysmarować tłuszczem. Przygotować
    ser z wanilią jak do kołaczyków lub osączyć konfiturę. 
  2. Zarobić rozczyn, postawić do wyrośnięcia.
  3. Sporządzić ciasto tak, jak było podane we wstępie. Ubić pianę, wymieszać ciasto z pianą, wybić, postawić do pierwszego wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na części (około
    10), każdą część brać rękami zanurzonymi poprzednio w maśle, kształtować
     kule, układać je na brytfannie lub w rondlu ciasne jedną przy drugiej,
    postawić do wyrośnięcia. Buchty można nadziewać, zawijając da środka
    każdego konfitury lub ser przyprawiony tak jak do kołaczyków.
  4. Buchty po ułożeniu w brytfannie postawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu posmarować
     jajem, włożyć do ogrzanego piekarnika, piec do godziny. Upieczone
    ciasto odkrajać od brzegów formy, wyłożyć, przestudzić, podzielić na
    części tak; jak ciasto się samo dzieli, ułożyć na półmisku. Podawać
    gorące lub zimne z sosem waniliowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...