piątek, 17 lutego 2017

Jaja sadzone flamenco

Ile porcji: 4
Czas przygotowania: 40 min.
Poziom trudności: łatwy

Pyszne i pożywne jajka sadzone z mnóstwem dodatków to idealna propozycja na śniadanie.









Składniki:
  • 8 jaj
  • łyżka oliwy
  • 3/4 szklanki gotowanego groszku
  • 6 ugotowanych szparagów (mogą być z puszki)
  • 6-10 kawałków papryki konserwowej
  • kieliszek wytrawnego sherry
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

sos:
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2-3 pomidory
  • czerwona papryka
  • 3-4 łyżki Bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 10 dag bekonu
  • liść laurowy
  • mielona papryka
  • sól i  pieprz
Sposób wykonania:
  1. Najpierw przygotuj sos: w rondlu rozgrzej oliwę, zeszklij na niej drobno
    pokrojoną cebulę i posiekany czosnek, dodaj obrane ze skórki, drobno
    pokrojone pomidory (bez pestek) i pokrojoną w paski paprykę. Całość
    skrop bulionem, dodaj liść laurowy i duś na małym ogniu około 25 minut,
    od czasu do czasu mieszając. Następnie sos przetrzyj przez sito
    (powinien mieć konsystencję gęstego piure), dodaj sól, pieprz, paprykę i
     bekon pokrojony w cienkie paseczki.
  2. Żaroodporny półmisek wysmaruj oliwą, równomiernie rozprowadź na nim
    przygotowany sos. W sosie zrób łyżką osiem wgłębień, a do każdego
    delikatnie wbij jajo (tak, aby się nie rozlało). Teraz obłóż zielonym
    groszkiem, kawałkami szparagów i papryki. Mocno skrop sherry, po czym
    oprósz solą i pieprzem. Całość przykryj folią aluminiową i wstaw do
    mocno nagrzanego piekarnika na 20-25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...