niedziela, 12 lutego 2017

Jak zrobić Ghee - klarowane masło

Doprowadzenie do tego, aby stopione masło stało się przezroczyste, nabrało słodkiego, orzechowego zapachu i bursztynowego koloru, wymaga długiego, wolnego gotowania aż do wyparowania wody oraz oddzielenia się substancji stałych (które wypłyną na powierzchnię lub opadną na dno). Ghee poprawia jakość gotowanego w nim pożywienia. Jego dodatkową zaletą  jest to, że nie podnosi poziomu cholesterolu we krwi.



Poza przyjemnym smakiem, ghee ma też inne zalety: można ogrzewać je do wysokiej temperatury, a mimo to nie będzie kipieć ani dymić, ponieważ usunięto z niego wodę i białko. Dlatego jest ono doskonałe do smażenia, duszenia podsmażania i pieczenia.

Jak zrobić dobre ghee

Do przygotowania ghee używamy od 1 do 5 kg niesolonego, jak najświeższego masła

aayisrecipes.com
Roztop masło  w dużym, ciężkim garnku na średnim ogniu. Gdy się zagotuje i na powierzchni utworzy się piana, zmniejsz ogień do minimum i gotuj dalej bez przykrycia.

Czas przygotowania ghee
Czas robienia ghee zależy od ilości, którą przygotowujemy.
1 kg masła  - 30 minut gotowania - daje 0,8 kg ghee

2,5 kg masła - 3 godz. gotowania - daje 2,2 kg ghee

5 kg masła - 5 godz. gotowania - daje 4,6 kg ghee

aayisrecipes.com
Podczas gotowania ghee pamiętamy aby od czasu do czasu zbierać to, co wypływa na powierzchnię. Uważaj żeby nie przypalić ghee. Gotowanie ghee na zbyt dużym ogniu lub zbyt długo sprawi, że stanie się ciemne i wydzieli nieprzyjemny ostry zapach.





aayisrecipes.com

Gotowe ghee powinno być przezroczyste i mieć złoty kolor. Ostrożnie przelej je do słoika lub metalowego pojemnika, nie przykrywaj do póki nie wystygnie. Substancje stałe, które osiadły na dnie garnka, można dodawać do warzy, zup i kasz.

 


Jak przechowywać ghee

Ghee, prawidłowo przygotowane i zamknięte w szczelnych pojemnikach przechowujemy  w chłodnym i suchym miejscu. Podczas gotowania woda z masła wyparowała a białka zostały zebrane w postaci grudek i piany dlatego gotowe ghee nie zjełczeje a swoją świeżość utrzyma przez kilka miesięcy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...