niedziela, 19 lutego 2017

Parę wskazówek jak zrobić puszyste naleśniki i Pancakes

Wiesz jak zrobić naleśniki lub Pancakes? Poznaj parę sztuczek, które pozwolą ci udoskonalić Twoje przepisy.

Po pierwsze...
Ubij białka
Chcesz nadać swoim naleśnikom puszystości? Użyj odpowiedniej ilości jajek wg przepisu, oddziel białka od żółtek. Żółtko wymieszaj zgodnie z przepisem jak całe jajka a białka ubij na twardą pianę. Następnie delikatnie wymieszaj z gotową masą. Naleśniki z takiej masy staraj się smażyć od razu po jej przygotowaniu.   Po drugie...



Jak uzyskać drobne pęcherzyki?

Inną  techniką uzyskania puszystych naleśników jest zastąpienie mleka lub wody, w zależności od przepisu, wodą gazowaną lub inną gazowaną cieczą.
  • Użyj do tego celu zwykłej lub aromatyzowanej wody gazowanej, piwa, cydru lub  piwa imbirowego.
  • Przed wylaniem masy na patelnię odczekaj chwilę aby ciasto nasyciło się bąbelkami.

Podwójnie wyrośnięte
Ta technika działa na wszystkie naleśnikowe ciasta, do których użyto proszku do pieczenia.
  • Po przygotowaniu ciasta odstaw je na kilka minut lub nawet na całą noc do lodówki. To pozwoli zawartemu w mące glutenowi "uspokoić się, ułożyć" a proszkowi do pieczenia na nasyceniu ciasta pęcherzykami.
  • Przed pieczeniem nie mieszać ponownie ciasta aby nie uciekł gaz z pęcherzyków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...