sobota, 11 marca 2017

Jak przygotować przetwory domowe

Cisz się przez cały rok warzywami i owocami. Marynuj. konserwuj, kiś i pasteryzuj.Wobec sezonowego występowania niektórych produktów, przede wszystkim warzyw i owoców, trudno jest w ciągu całego roku zapewnić  równomierne dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych, szczególnie witaminę C, która występuje głównie w warzywach i owocach.
Korzystanie z przetworów zawierających znaczne ilości witaminy C w okresie późnej zimy i wczesnej wiosny, kiedy brak jest dostatecznych ilości świeżych owoców i warzy, pozwala na urozmaicenie jadłospisów i wzbogacenie naszego pożywienia w ten cenny dla zdrowia składnik.




Zachowaj świeży aromat
Wybieraj tylko świeże owoce i warzywa. Na przetwory najlepsze są owoce i warzywa z prywatnych ekologicznych gospodarstw lub z własnego ogrodu. Nie zalecamy kupowania warzyw w supermarketach. Unikaj przejrzałych i niezbyt dojrzałych owoców, które mogą mieć wpływ na kwasowość i stabilność produktu końcowego. Szczególnie ogórki powinny być najlepszej jakości by wykonać dobre marynaty.




Pektyny - dżemy i galaretki
Pektyny -  naturalna substancja żelująca występująca w wielu owocach, takich jak jabłka, śliwki, pomarańcze. Większość przepisów wymaga dodania dodatkowej porcji pektyn. To nic innego jak dobrze znany żelfix. Przetwory bez dodania dodatkowych pektyn powinny być gotowane dłużej niż przetwory z dodatkiem pektyn w proszku.
Robiąc dżemy i owoce upewnij się, że dodajesz odpowiednią ilość cukru w stosunku do kwasu zawartego w owocach. Im więcej kwasu, tym dodaj więcej cukru. Tylko w odpowiednich proporcjach dżemy i galaretki za sprawą pektyn osiągną odpowiednią konsystencję i smak.


Słoiki i pokrywki
Do przetworów należy używać tylko i wyłącznie wysterylizowane słoiki. Aby wysterylizować słoiki należy je przed samym napełnieniem gotować przez 5 - 10 minut. To powinno wystarczyć. Nie musisz każdego roku kupować nowych słoików. Możesz użyć słoików z zeszłego roku. Jeśli pokrywki nie są uszkodzone lub przyrdzewiałe, również nadają się do ponownego wykorzystania. To samo tyczy się butelek.
Aby mieć pewność, że pokrywki idealnie będą przywierać po zakręceniu i "trzymać" przed zakręceniem słoika zanurz je na 10 minut w gorącej wodzie. Guma, która jest pod przykrywką stanie się bardziej elastyczna co ułatwi przywieranie do słoika.


Napełnianie
Staraj się wypełniać słoiki równomiernie po  brzegi, nie zostawiając dużo wolnej  przestrzeni po między zawartością a pokrywką, pamiętając jednak o zachowaniu ok 1 do 2 cm wolnej przestrzeni. Pamiętaj, jeśli przepis podaje konkretną ilość wolnej przestrzeni należy ich przestrzegać. Niektóre przetwory potrzebują do tego aby "dojrzeć" trochę przestrzeni.
Po napełnieniu słoika gęstą masą przejedź plastikową szpatułką po wewnętrznej ściance słoika aby pozbyć się pęcherzy powietrza. Brzeg słoika przed zakręceniem przetrzyj ręcznikiem papierowym lub wilgotną czystą szmatką.


Pasteryzacja
Pasteryzowanie jest jednym z najprostszych sposobów utrwalania przetworów. Polega na ich odpowietrzeniu przez gotowanie w słoikach umieszczonych w naczyniu z wodą. Zaletą tej metody utrwalania jest zachowanie w przetworach dość znacznych ilości witaminy C.
  • Surowe owoce lub przetwory z owocami i warzywami przygotowane do pasteryzacji należy ściśle ułożyć w wygotowanych lub wyprażonych w piekarniku słojach lub butelkach.
  • Słoje z przetworami wstawia się do naczynia drewnianą wkładką z listewek lub z kilku warstw ścierek na dnie, z taką ilością ciepłej wody, aby sięgała do 3/4 wysokości słoja.
  • Naczynie z wodą ogrzewać do zagotowania. Dokładny czas pasteryzacji waha się od 3 do 15 minut i podany jest w przepisach. Jeśli autor nie podał czasu pasteryzacji, powinna trwać ona 5 minut minimum.
  • Po pasteryzacji słoje wyciągamy, kontrolnie dokręcamy słoiki i dopiero po tym zabiegu studzimy.

Przechowywanie
Słoiki z przetworami przechowujemy w zaciemnionych, suchych i zimnych miejscach. Przetwory mają datę ważności! Wynosi ona ok 1 roku licząc od miesiąca, w którym zostały wykonane, chociaż większość z nich może być dobra do spożycia jeszcze przez krótki czas od upływu 1 roku od ich wytworzenia. Jeśli zauważysz, że przetwory zmieniły barwę lub ich zapach jest podejrzany, takie przetwory od razu wyrzucaj. Nie ufaj jednak tyko swojemu wzrokowi, nosowi i smakowi. Niektóre bakterie mogą wytwarzać toksyny, które są niewykrywalne przez nasze zmysły więc jeśli pokrywka słoika nie trzyma, taki słoik od razu wyrzuć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...